Una escola cristiana com la nostra que vol educar en la solidaritat als seus alumnes, sempre ha estat amatent a les necessitats del proïsme i a la col·laboració amb aquells que no tenen les nostres oportunitats.Així, des de fa molts anys, al llarg del curs, fem una campanya de comerç just el mes de novembre dirigida a les famílies, i cada dijous de cada setmana fem una paradeta de productes alimentaris i artesanals de comerç just. A més a més, la festa de Sant Jordi és un moment excel·lent per invitar els alumnes, en especial de primària, a adquirir al pati de l´escola productes de comerç just. Si podem tirar endavant aquesta activitat, és gràcies a la col·laboració d´ alumnes, sempre són tres o quatre, que ajuden a muntar la paradeta i a vendre els articles exposats amb un entusiasme digne d´elogi.
Criteris del Comerç Just |
A diferència del comerç tradicional, el comerç just paga un salari digne als artesans i agricultors de cooperatives, sempre cooperatives, de vegades tot un poble, que cobren per anticipat una bona part del cost d´allò que se´ls ha encarregat, no hi ha treball infantil i s´ha de produir de la forma més ecològica possible. El que cobren de més els permet accedir a una correcta escolarització, a la sanitat, i en definitiva a una vida més digna. Tot això explica que el producte de comerç just sigui una mica més car que els habituals, però, a més a més del cost superior per una major retribució als treballadors, és un producte d´una alta qualitat. Aquests són els 6 manaments del Comerç Just:
Els productes estrella són el cacau i la xocolata i el cafè. A Europa ens arriba el cacau en pols, ja que no es permet la importació de la xocolata perquè els aranzels són elevadíssims, i s´elabora a Suïssa, i el cafè és torrat i empaquetat aquí, i quan dic aquí és a Barcelona,en el cas d´Intermón, o a Terrassa, en el cas d´Alternativa 3. Els alumnes es deleixen per les xocolatines de quinoa i per la xocolata de llet, i també tenen un gran èxit les galetes de cacau i anacards. S´ha comprat a cooperatives d´Amèrica Llatina, Àfrica i Àsia, els habitants de les quals treballen en plantacions: cacau, sucre, anacards, mel, cafè,…
Altres productes són barretes de sèsam, caramels, melmelades, altres tipus de galetes, te, … i l´artesania és molt variada, des de bossetes petites a bijuteria, passant per espelmes, joguines o roba.
Hi ha països europeus com Gran Bretanya i Holanda que han aconseguit que entre un 3 i un 5 % del consum de cafè sigui de comerç just. Pot semblar poc però és una quantitat de cafè molt considerable. Aquí la Generalitat, les universitats i moltes empreses i institucions han incorporat a les seves màquines aquests tipus de productes.
Esperem que us animeu a ser consumidors d´aquest tipus de comerç, sabent que és de justícia pagar bons salaris i no explotar la mà d´obra. Aquí ens trobareu els alumnes i les famílies.
Perquè entre tots,un món millor és possible.
Joaquim Alsina
COOPERATIVA DE CAFÈ A NICARAGUA