El passat divendres dia 15 d´octubre, els alumnes de quart d´ESO vam anar al Museu d´Història de Catalunya, a Barcelona, per veure l´exposició temporal sobre la Nova Cançó anomenada La nova cançó. La veu d´un poble, feta amb motiu del 50è aniversari del començament d´aquest moviment.
La visita guiada va començar amb una introducció sobre la situació d´Espanya en els moments en què la Nova Cançó estava a punt d´aparèixer. Després d´observar la prohibició i la repressió que les tropes franquistes van exercir sobre la societat, vam iniciar el que seria l´exposició en si.
Vam veure com als anys cinquanta, apareixien els primers discos de vinil en català de la mà de José Guardiola, Ramon Calduch i Rudy Ventura.
Després, vam veure els inicis dels Setze Jutges, als anys 60, i la unió que tenien amb Raimon. Vam veure també com les caràtules dels discos de vinil anaven canviant, per així tornar-se més agressives contra l´opressió franquista.
Continuant amb la visita, varem veure com els mitjans de comunicació, conscients de l´impacte del moviment començaren a donar molta importància a la música en català. Així, vam escoltar alguns concerts importants de l´època com l´Aplec de la Joventut del País Valencià, o el de l´ Olympia a París.
Ens van explicar com el règim franquista va anar imposant censures contra el moviment, degut a la popularitat que aquest anava guanyant, i com s´ho feien els cantants per evitar-les.
Ens van explicar, també, com amb la mort de Franco, la Nova Cançó va entrar en crisi als anys 80, fins a que als 90, aparegueren les bandes de pop-rock catalanes, com Els Pets o Sopa de Cabra.
Al final de la visita, vam fer un petit taller, en el qual vam analitzar quatre cançons significatives de la Nova Cançó, com per exemple Diguem No de Raimon o L´estaca de Lluís Llach.
També ens van deixar temps per poder nosaltres mateixos crear la lletra d´una cançó.
Així finalitzà la visita, que ens va servir per introduir-nos una mica més en la història de Catalunya, i en la lluita que va caldre, per poder ser avui allò que som.