De
l´11 al 20 de novembre es va celebrar a Catalunya la 21a Setmana de la Ciència.
La nostra escola hi va participar la setmana del 21 al 25 de novembre,
realitzant tot tipus de classes i activitats relacionades amb els temes
principals d´enguany. A més, durant els dies 24 i 25, coincidint amb les
Jornades Culturals d´educació infantil i primària a la nostra escola, s´ha dut
a terme un interessant projecte en el qual els alumnes d´ESO han acompanyat els
companys més petits en els tallers científics que el professorat havia
preparat.
Els
temes centrals d´aquest any han estat: els llegums, amb motiu de la celebració
de l´Any Internacional dels Llegums, la cartografia, amb motiu de la celebració
de l´Any Internacional del Mapa i la relació global/local, amb motiu de la
celebració de l´Any Internacional de l´Entesa Mundial.
L´Any
Internacional dels Llegums 2016 proposava sensibilitzar l´opinió pública sobre
els avantatges nutricionals dels llegums com a part d´una producció d´aliments
sostenible encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i la bona nutrició.
Brindava una oportunitat única de fomentar connexions al llarg de tota la
cadena alimentària per aprofitar millor les proteïnes derivades dels llegums,
incrementar-ne la producció mundial, utilitzar de manera més apropiada la
rotació de cultius i fer front als reptes que existeixen en el seu comerç.
Conscients de la difícil situació que viuen algunes famílies a la nostra ciutat
i al nostre país, s´ha fet a més una recollida de llegums durant tota aquesta setmana.
Pel que fa a
l´Any Internacional del Mapa, hem après coses sobre els orígens de la
cartografia, els diferents tipus de mapes i les seves diferències.
Els alumnes dels
diferents cursos han pogut gaudir de diversos esdeveniments; dos dels més
importants han estat les xerrades sobre les “curiositats científiques”, de
Pasqual Bernat, i la xerrada amb increïbles experiments de Dani Jiménez,
presentador del programa de TV3 “Dinàmiks”, per als nois i noies de primària.
Els alumnes de 2n
i 3r d´ESO van realitzar algunes activitats amb els estudiants de primària i
infantil, com tenyir cotó fluix amb colorants naturals, fer experiments amb
líquids immiscibles, descobrir els usos del molí, etc.
En concret, els
més petitons d´educació infantil van ser agrupats en quatre tallers científics
durant els quals eren orientats tant per mestres com per alumnes d´ESO:
●
Sucar una flor en aigua:
Els
nens van pintar un flor (de paper) amb retoladors, la van posar en una safata
plena d´aigua i els colors es van escampar, acolorint l´aigua.
●
Bombolles de sabó:
Els
nens, mitjançant galledes de diferents mides, plenes d´aigua amb sabó i uns
quants objectes, van experimentar fent bombolles.
●
Molinet de vent:
Els
nens, mitjançant un punxó i una cartolina, van crear i decorar un bonic molinet
que, en acabar-lo, van fer funcionar tot bufant-lo.
●
Barreges i dissolucions:
Mitjançant
gots de diferents mides, els nens van haver d´omplir-los amb aigua i abocar les
diferents substàncies que eren: sal, sucre, oli, colorant alimentari, sorra i
glicerina. Però abans d´abocar-les, les van haver de tastar, menys la sorra i
la glicerina, és clar, que no són comestibles.
Així
doncs, els nens van experimentar i van descobrir tot de coses noves, i alhora
es van divertir molt. Ha estat, en definitiva, una setmana de companyonia plena
d´activitats de tot tipus relacionades amb la ciència.